viernes, 20 de enero de 2023

MOR DAVID CROSBY, HIPPIE, GENI I FIGURA DEL FOLK-ROCK:




Nascut com a David Van Cortlandt Crosby a Los Angeles en una familia acomodada (el seu pare era director de fotografía de cinema i guanyador d' un Òscar) va començar a tocar la guitarra amb el seu germà Ethan. En 1964 després de conèixer a Roger MCGuinn creen els Byrds junt amb el solista Gene Clark, el baixista Chris Hillman i el baterista Michael Clarke.

                                     

Amb ells, la seva capacitat per a l' harmonia va ajudar a impulsar una formació fonamental a la història del rock que juntava les composicions de Dylan amb la música i veus dels Beatles amb discarros com "Mr Tambourine Man" (65), "Turn, Turn Turn" (65), "Younger Than Yesterday" (66) o "Fith Dimension" (67), els dos darrers amb tocs de psicodelia. Amb la seva peculiar actitut hippie, consum de drogues i vida social, el David va entrar en contacte a L.A. amb la aristocràcia del rock dels seixanta el que va generar certes divergències artístiques amb el líder Roger McGuinn, fet pel qual finalment els Byrds el van expulsar l' any 67 de males formes.

                           

Posteriorment, y rebotat de la mítica formació va formar una de les més importants super-bandes de tots els temps Crosby, Stills, Nash & Young amb els qui va seguir col·laborant al llarg de tota la seva carrera. Amb els mítics discos "Crosby, Stills & Nash" (68) y "Deja Vú" (70) la banda va arrassar amb el seu folk de grans harmonies vocals, inclús participant al festival de Woodstock.

                          


En solitari el Crosby va publicar grans treballs d' entre els quals destaquen el seu debut "If I Could Only Remember My Name" (71) o els més recents "Croz" (14), "Lighthouse" (18) o "For Free" (21).


                            

Icona de la vida al Laurel Canyon els anys 60 i 70, d' esperit lliure i idees d' esquerres, el seu bigoti, veu alta i guitarra acústica acompanyaran per sempre més a l' imaginari del folk-rock americà del que és un dels pares de la seva renovació.


Descansi en pau.

(14 d' agost de 1941- 19 de gener de 2023).

No hay comentarios:

Publicar un comentario