lunes, 11 de septiembre de 2023

DISCOS ESSENCIALS PER ENTENDRE EL ROCK CATALÀ (IV)- especial "patxanga":

 

Ja assentats al nou mil·leni, i vora l' any 2018, va confirmar-se la proliferació de bandes de gran format (guitarres, bateries, secció de vents...) cantant en català però també en castellà i d' altres llengües. Música mestissa i celebrativa però en ocasions també reivindicativa, va acabar omplint els recintes i places amb públic de totes les edats. Amb la rumba catalana com a punt de partida, els sons llatins, l' ska i el pop-rock van ser el punt en comú d' unes bandes. Anem a veure alguns dels discos que els van llançar cap amunt.


1.- TXARANGO- Cor de la Terra (2017): 

Van debutar amb "Benvinguts al llarg viatge" (2012) amb una peça magnífica com "Quan tot s' enlaira" i d' altres joies, després van confirmar-se amb "Som riu" (2014) amb "Músic del carrer" i "Compta amb mi", però no va ser fins al 2017 on van reafirmar-se del tot i gràcies en gran part a "Lluna a l' aigua" que s' ha convertit en un himne generacional. Però al disc hi ha més himnes com "Som Foc" (amb Cat Empire als versos) o  el mig-temps "Mil ocells" cantat a mitges amb l' enyorat Pau Donés, o la preciosa "Que tot et vagi bé".  Inclús trobem a un dels seus referents, en Manu Chao, a "Terra Endins". Un disc on la banda va profunditzar més i millor en la seva varietat de sons i a sobre va saber acompanyar-se com mai.




2.- BUHOS- La gran vida (2018):

Els de Calafell van debutar el 2010 però no va ser fins aquest quart disc, i després d' haver reformat les seves files, que no van ser reconeguts. Amb una proposta que barrejava estils (rumba, ska, pop ...) i llengües (català i castellà), el disc va petar-ho sobre tot amb "Volcans", un tema que ja forma part de l' imaginari col·lectiu català. Però a l' àlbum hi trobem molts altres himnes juvenils com "L' estiu és llibertat" o "Transmets energia". De la part castellana destaquen "la trama" i la divertida "Nos vamos pa' l festi". També hi ha espai per la reivindicació política "La darrera Colònia" on les connexions sonores amb el rock basc són evidents. Carisma i diversió. 



3.- CATARRES- Tots els meus principis (2018):


 
Els d' Aiguafreda van fer-se populars amb la graciosa "Jenniffer" el 2011 inclosa en el seu àlbum de debut. Després van treure "Postals" (2013) amb grans cançons com "Invencibles", però no va ser fins a "Big Bang" (2015) on van fer un gran pas endavant que van confirmar en aquest "Tots els meus principis" (2018) carregat amb pistes com "Fins que arribi l' alba", "Martina" o "Una cançó que parla de tu", amb un gir cap a melodies més pop que confirmarien en el següent treball "Diamants" (2022). Rumba pop.



4.- OQUES GRASSES- Fans del sol (2019):

Amb el seu quart disc els  osonencs van fer un esforç en modernitzar el seu so mestí. Així van introduir elements de electrònica per a la seva patxanga, de la música urbana, però sense perdre el seu esperit rumbero i festiu. Fruit d' això "In The Night" que va arrassar com a peça de ball i els va ajudar a omplir plaça a les festes majors i festivals. Destaquen també la èpica "Serem Ocells", la divertida "Sta guai" o la salsa rapejada "Més likes" amb la participació d' uns emergents Lindami i Stay Homas.


5.- DOCTOR PRATS- Venim de lluny (2018):

Sorgits de Terrassa, els Doctor Prats es van anar forjant en concerts arreu del territori català i inclús estranger (França, Hongria, Japó...), mentre saltaven a la discográfica Música Global amb el seu segón disc "Aham Sigah" (2016) abans de treure aquest disc de 2018 que els va servir per reafirmar-se a través de la barreja de sons (rap, ska, música electrònica, funk,..). Aquí anava l' ska "Tu Fas" que va tindre moltes escoltes, però també la patxanguera "Caminem lluny" amb els habituals "oooh ooohs", "Ho tenim tot" o l' experimental "Les teves pigues".

No hay comentarios:

Publicar un comentario