sábado, 1 de abril de 2017

ESPECIAL CHUCK BERRY: "CADILLAC RECORDS" (2008):


Qué mejor homenaje a la pérdida del gran Chuck Berry que recordar la película Cadillac Records dedicada a la Chess Records, la compañía que lo catapultó hacia la fama. Un repaso a la película y a sus personajes.


                  
"Cadillac Records" és una pel·licula de l' any 2008 basada en la història de la icònica discogràfica de Chicago CHESS RECORDS. Dirigida per una semi-desconeguda Darnell Martin, el film narra la història de la companyia de discos de Leonard Chess - interpretat per un Adrien Brody (Oscar per "El pianista") - des de la seva fundació fins al descobriment i alça d' unes emergents estrelles del rythm 'n blues Muddy Waters, Chuck Berry, Etta James,... Entremig les relacions entre artistes i amb el seu mentor, així com els abusos d' alcohol i drogues, i les desavinençes per raons econòmiques. I els cotxes, en concret els Cadillac com a protagonista secundari de la història, regalats pel Leo als seus artistes cada cop que assolien els èxits esperats.

Cal dir que la pel·lícula omet (o passa de llarg) personatges tant rellevants per a la Chess com són el germà del Leo, Phil, força responsable en la història de la companyia, o músics imprescindibles com  Bo Diddley, Muddy Guy o Ike Turner.

A destacar els treballs de Jeffrey Wright (actor conegut també per aparèixer a la quarta temporada de Boardwalk Empire) al càrrec de Muddy Waters on canta les seves cançons i de Beyoncé Knowles que poc després d' interpretar un paper inspirat en Diana Ross a "Dreamgirls" (2007) es posa en la pell d' una altre gran solista dels seixanta.

Anem a veure quins són els personatges principals de "Cadillac Records":

Leonard Chess (Adrien Brody): Inmigrant polonès, l' ambició sempre hi és present en ell des dels seus inicis humils on somia poder-se comprar un Cadillac. De com munta el seu club nocturn (el Macomba Lounge)  amb música en viu i com topa amb el talent, fent-lo crear l' empresa discogràfica. La seva persistència, els soborns als discjoqueis y la lleieltat amb els seus artistes (moral que no econòmica), són narrats al llarg de la pel·lícula. Aparentment fidel a la seva dona, el film intueix una relació especial amb Etta James de qui se' n fa cura fins al final.



Muddy Waters (Jeffrey Wright): Un dels grans del blues de sempre. La seva història és explicada des dels seus inicis a les plantacions de cotó, passant als seus concerts al carrer, fins a arribar a ser una estrella popular amb totes les grandeses i tots els seus defectes (infidelitats, disputes...). La peli explica la relació amb la santa de la seva dona, la seva fidelitat al Leonard i al Little, de qui s' adona massa tard d' haver-lo abandonat. Cap al final es mostra com uns jovenets Rolling Stones (què ben caracteritzats!) el van a conèixer i se li declaren admiradors (el nom prové d' una cançó seva) abans d' endur-se' l a la Gran Bretanya on la seva carrera despunta per sempre.



Little Walter (Columbus Short): El veritable antiheroi del film és aquest virtuós de l' harmònica que es perd amb la violència i els abusos de l' alcohol i drogues. Amb un sol gran èxit a les llistes acaba mig indigent i de mala manera. Manté una relació amorosa-maternal amb la dona del Muddy.




Chuck Berry (Mos Deaf): Pioner del rock' n roll, artísticament va més enllà que els músics companys de segell, creant un nou estil que bebia també del country. A l' abscència d' adiccions, professionalitat i carisma se' l junta la seva debilitat: les jovenetes fans. És per aquest motiu que l' acaben detenint per transportar una menor fora de l' Estat. Financerament és el que manté a tota la Chess ja que és l´únic capaç d'arribar al gran públic trencant les barreres racials.



Etta James (Beyoncé): Intrusa en un món d' homes, Etta James mostra el seu talent ilimitat al món alhora que una fragilitat pels seus orígens familiars que l' empenyen als abusos de l' alcohol i les drogues. Això fa que en Leonard mantingui una relació " especial" i que la rescati del pou. El sentiment a l' interpretar les cançons - "At Last" és el gran èxit salvador de l' època en que Chuck és a presó - posen de manifest el talent vocal i expresiu d' una Beyoncé desaprofitada entre balls i cançons contemporànies superflues.





Howlin' Wolf (Eamonn Walker): Un altre dels grans del blues primitiu, referent de futures generacions de músics, apareix molt ben caracteritzat físicament i personalment, doncs el seu caràcter fort, de valors purs i serietat queda palesa, a l' igual que la seva rivalitat amb el Muddy, baralla per guitarrista d' acompanyament i tot. Gran escena quan apareix disparant en un concert del seu rival artístic.



Willie Dixon (Cedric The Entretainer): Baixista i compositor de molts dels èxits de la Chess, i nom seminal en els llibres del blues, té una participació secundària en aquest biopic, tot i que al final ens queda ben clar que va acabar sent recompensat econòmicament per haver signat un munt de temes essencials del blues de la època.






B.S.O. :


La seva Banda Sonora Original compta amb les interpretacions dels clàssics de la Chess que sonen a la pel·lícula a càrrec dels propis actors destacant les versions cantades per una Beyoncé en estat de gràcia, amb temes com "At Last" o "Once In A Lifetime", i del Jeffrey Wright que assumeix "I' m A Man" i "I'm Your Hoochie Coochie Man" com si es tractés del mateix Muddy . Mos Def versiona també al seu personatge Chuck Berry amb encert. Altrement també apareixen originals de Little Walter com " Last Night" en un homenatge al personatge menys conegut dels que apareixen.
Molt recomanable banda sonora pels amants del cine i pels col·leccionistes del rock' n roll i blues primitiu, Us deixem el llistat de cançons amb els seus intèrprets:


"I' m A Man"- Jeffrey Wright
"At Last" - Beyoncé
"No Particular Place to Go" - Mos Def
"I'm Your Hoochie Coochie Man" - Jeffrey Wright
"Once In a Lifetime" - Beyoncé
"Let's Take a Walk" - Raphael Saadiq
"6 o'Clock Blues" - Solange
"Nadine" - Mos Def
"The Sound" - Mary Mary
"Last Night" - Little Walter
"I'd Rather Go Blind" - Beyoncé
"My Babe" - Columbus Short
"Bridging the Gap" - Nas (feat. Olu Dara)

No hay comentarios:

Publicar un comentario