miércoles, 6 de enero de 2016

MILLORS DISCOS 2015 (II): Mencions especials veterans:

Un altre any ple de sopreses dels grups i músics més experimentats. I és que l' edad no és obstacle per seguir treient grans discos fets desde la maduresa i des del millor sentit rock. Anem a reconèixer quines han estat les principals novetats dels veterans d' aquest 2015 finalitzat.


1.- THE SONICS - THIS IS THE SONICS:



Quasi cinquanta anys des del seu anterior treball, els reis del garage rock "The Sonics" han tornat per publicar el seu quart treball. Molt de temps ha passat però els sònics mantenen intacte el seu sentit de fer rock visceral, amb ritmes frenètics, guitarres afilades i cantar desenfrenat. Tenim de tornada el rock salvatge que va inspirar el punk a finals del setanta. A més, el nou disc ha estat fabulosament produït fent que sonin clàssics alhora que moderns. Una de les millors sorpreses de l' exercici que lluny de ser un disc innecessari ha demostrat estar a l' alçada del mite d' aquesta formació sònica.   

Cançons preferides: Be A Woman, Bad Betty, The Hard Way.



2.- JEFF LYNNE' S ELO -ALONE IN THE UNIVERSE:




Si bé el disc arriba sota la marca ELO, és en realitat un disc de Jeff Lynne en solitari que utilitza la seva banda com a promoció. En qualsevol cas el nou disc és una de les bones notices de l' any acabat, doncs els deu talls (més dos bonus-tracks) conformen un bon recull pop ple de dolçes i lluminoses melodies amb una gran producció marca de la casa (recordem que Jeff Lynne també ha produït el darrer treball de Bryan Adams publicat recentment) que el confirmen el que ja sabiem: que és un dels millors compositors i tècnics d' estudi del pop modern. La veu càlida i dolça fa la resta.

Cançons preferides: When I Was A Boy,  Dirty To The Bone, Alone in the Universe


3.- LEONARD COHEN-CAN' T FORGET: A SOUVENIR OF THE GRAND TOUR:




Un que repeteix aquest any. Si l any passat es va lluïr amb el "Popular Problems", aquest any ha tret un disc format de retalls d' actuacions de la seva gran gira. Temes menors de la seva discografia, alguna versió i dues peces noves que demostren com de bé sona en directe aquest magistral cantautor que ja ha complert els 81.

Cançons preferides: Light As The Breeze, Joan Of Arc, Choices.


4.-TOM JONES-LONG LOST SUITCASE:



Genial el Tigre de Gales com aparca les seves gires i els "Kiss", "Sex Bomb"  i companyia per gravar discos com aquest on recupera la millor tradició musical americana amb peces country, blues, bluegrass o rythm' n blues i on demostra les seves veritables aptituds musicals. Com Dr. Jenkyl i Mr. Hyde d' infame Karaoke humà a il·lustre estrella de rock madura amb un feix de bones cançons de rock d' arrels sota el braç.

Cançons preferides:  Oportunity To Cry, Take My Love (I Want To Give It) , Raise a Ruckus.



5.-BRIAN WILSON-NO PIER PRESSURE:




Malgrat els 70 anys, enfermetat mental i la medicació, l' autor del "Pet Sounds" segueix donant mostres de genialitat. I és que amb aquest nou disc ens ofereix grans moments pop que si els haguéssin fet nous músics ens estariem estirant dels cabells. Amb la col·laboració dels beach boys més afins Al Jardine, Blondie Chaplin y David Marks no falta la millor producció, cançons vuitanteres, cors celestials, balades al piano i inclús per a l' edició Deluxe un tema escrit amb el Mike Lowe, Els vells popers mai moren!

Cançons preferides:  Sail Away, One Kind Of Love, Saturday Night.


6.-KEITH RICHARDS-CROSSEYED HEARTS:



Aquest 2015 el rolling stone l' ha passat mogudet: critcant el Sgt. Peppers dels Beatles, promocionant el seu documental i llibre i treient el seu tercer disc en solitari. Un disc amb un so rock americà que tant li agrada i on la seva veu sona molt millor del que esperàvem. Amb una producció molt treballada les cançons de rock atemporal faran les delicies dels fans dels Stones a l' espera d' un nou disc d aquests.

Cançons preferides: Trouble, Amnesia, Substantial Damage.



7.-RINGO STARR- POSTCARDS FROM PARADISE:




El beatle menys dotat ens ha regalat el seu 18 è disc d' estudi enregistrat en el seu estudi de Los Àngeles amb l' ajuda de la més recent formació de la All-Starr Band  i d' amics com Van Dyke Parks o Dave Swart (Eurythmics) format per 11 temes originals que neden en el seu particular pop atemporal, amb lletres vitalistes alhora que melancòliques i cantades amb la seva inseparable i carismàtica veu nasal. 

Cançons preferides: Rory & The Hurricanes, Postcards From Paradise, Touch And Go.



8.-VAN MORRISSON- RE-WORKING THE CATALOGUE:



Enmig d' una gira que el va dur al nostre país (bon concert el que va donar al Liceu a principis d' any), el bo del "Lleó de Belfast" va treure el seu 35è disc aquest 2015 format a base de relectures de temes menors del seu repertori cantats a dues veus amb altres grans solistes com  George Benson, Steve Winwood, Mark Knopfler, Michael Bublé o Taj Mahal. Amb una fabulosa instrumentació les veus en sintonia fan la resta d' aquesta selecció del descomunal catàleg d' aquest músic tan essencial dels nostres temps.

Cançons preferides: If I Needed Someone, These Are The Days, Born To Sing.


9.-PAUL WELLER- SATURNS PATTERN:



L' ex líder dels Jam i dels Style Council en un any on ha tornat al nostre país (visita al festival dels Jardins de Pedralbes) ha publicat un nou disc (el 12è en solitari) on mescla diferents estils des del rock més desgarrador, al pop melòdic, al reggae,... amb un denominador comú i és que totes les cançons evoquen a l' espai i a les galaxies, gràcies a un esforç d' arrenjaments electrònics i sintetitzadors (recordem el seu anterior i electrònic disc Sonik Kiks de 2012). Un disc amb un punt experimental però que es deixa escoltar, doncs el pop-rock atemporal i de pedigrí britànic marca de la casa segueix present.
Cançons preferides: Satturns Pattern, Going My Way, I' M Where I Should Be.



10.-THE ZOMBIES- STILL GOT THE HUNGER:




Grabat gràcies a la col·laboració dels fans en un exitós crowfunding que va arribar al 150 %, el sisè disc d' aquesta formació va ser poc més que una excusa perquè els autors del "Odessey & Oracle" sortíssin de gira. Amb dos temes recuperats dels seixanta i una versió, les 10 cançons tenen grans arrenjaments, instrumentació escollida i bones veus però noten a faltar aquell punch melòdic de la època daurada de Argent i companyia. No podem paralr d' un disc dolent, si més no el seu tò jazz i de soft rock el fa ideal com a música d' acompanyament.

Cançons preferides: Moving On, I Want You Back Again, Maybe Tomorrow.


11.- DAVID GILMOUR- RATTLE THAN LOCK:



Després del "disc de cloenda" dels Pink Floyd ("Endless River" de 2014) la vida continua i exemple d' això n' és el quart disc en solitari del David Gilmour on fa una autèntica exhibició de guitarra i fuig de la repetició i de l' aburriment. Un disc melòdic alhora que ambiental d' un músic que ha marcat època i que encara té coses a dir-nos. Si a sobre es reconciliés amb el seu ex company Roger Waters...

Cançons preferides: Rattle That Lock, Faces Of Stone, Danciong Right In Front Of Me.



12.- BOB DYLAN- SHADOWS IN THE NIGHT:



Que mai es cansi el Robert Zimmerman. No para de treure material nou any rera any, entre els Bootleg Series i els discos nous d' estudi sembla que no s' aburreix de composar i de gravar. Per a l' ocasió (el seu 36è àlbum d' estudi) en Bob es va atrevir amb el cançoner d' algú tant allunyat en quant a gènere musical com en Frank Sinatra. I la veritat és que se' n surt a base de crear climes misteriosos i nocturns i a base d' explotar la seva controvertida i alhora càlida veu. De nou es torna a reinventar, el vell rocker abandona les botes per posar-se el vestit de crooner.

Cançons preferides: I' m A Fool To Want You, Some Enchanted Evening, Full Moon And Empty Arms.

No hay comentarios:

Publicar un comentario