lunes, 29 de julio de 2013

J. J. CALE l' adeu tranquil d' un músic discret:



 

Conegut popularment per haver composat el cèlebre tema d' Eric Clapton "Cocaine", J. J. Cale és molt més que el reconeixement que ha tingut. Es tracta d' un dels músics cabdals del blues sureny dels EEUU. Un Oakie, sorgit i forjat a les terres àrides d' Oklahoma, va reinterpretar la millor tradició blues adaptant-la al seu entorn rural, solejat i sorrenc, composant i interpretant com ningú una pila de cançons sota el denominat estil "Tulsa Sound", que també  incloïen elements country, rock, soul i inclús jazz.  Forjat als estats d' Oklahoma i Tenessee, va poder viure els ambients de Memphis als cinquanta i el rockabilly pioner. Després va publicar el seu èxit "After Midnight" sota el nom de Leather Coated Minds, tocar la guitarra amb Delanney And Bonny i col·laborar amb  Leon Russell, un altre crack del gènere.
 
 

Els seus millors treballs han estat possiblement "Naturally" (1971), "Oaki" (1974) i "Trobadour (1976), passant a ser desconeguts per un gran públic del que sempre ha fugit aquest músic retraigut - poques entrevistes i fotos n' hi ha d' ell - que es va fer construir un estudi de gravació amb els diners obtinguts dels drets per vendes de "Cocaine". Artesà de les cançons, s' ha estimat sempre més la qualitat a la quantitat,  de veu profunda i mestre de la "slow guitar" és tot un referent en el rock tradicional americà.
 
 

Entre els seus màxims seguidors a part de "mà lenta" es troben Neil Young i Mark Knopfler, a qui ha inspirat en les seves versions més calmades i introspectives. Amb el primer, a més, va copublicar  "The Road To Escondido" (2006) que el va situar a la primera plana del panorama musical obtenint un premi Grammy i tot.



Curiós que amb un tarannà musical tant calmat i plàcid li arribés la mort arrel d' un atac de cor. Aquest era el seu destí, i així del tot segur ell l' hauria acceptat serenament.

 

Oklahoma City, 5 de desembre de 1938 - La Jolla, Califòrnia, 26 de juliol de 2013. Descansi en pau.

No hay comentarios:

Publicar un comentario