lunes, 3 de enero de 2022

MILLORS DISCOS DEL 2021 II (especial veterans):

Com cada any aquest 2021 hem tingut pèrdues de grans músics però també discos sorprenents dels supervivents del rock amb més kilòmetres a les seves esquenes. Així doncs, anem a repassar una mica 10 discos de la categoria Senior del rock curs 2021 que ens han cridat l' atenció.


ALICE COOPER- Detroit Stories:



Els vells rockers mai moren, així ho demostra el gran Vincent Damon Furnier alies Alice Cooper (o és el nom de la banda?) amb aquest disc on ret homenatge a la ciutat que el va fer saltar a la fama i a la seva música. Com si fos un Batman de Detroit, Alice Cooper publica un extens disc de 15 peces on  combina versions amb temes propis i on el rock' n roll de guitarres, actitut salvatge i enorme producció, emergeixen amb l' ajuda d' alguns dels seus vells companys de formació, però també de convidats com Wayne Kramer dels seus conciutadans MC5. Rock clàssic dels setanta, blues, funky o el hard-rock 80's. Amb 73 anys i en plena forma!

Cançons preferides: Rock' n roll, Go Man Go, Sister Anne.




NEIL YOUNG & CRAZY HORSES- Barn:



Seguir la carrera del canadenc no és gens fàcil, doncs segueix publicant dos o tres discos cada any entre àlbums d' estudi i concerts o rescats. Són els casos dels recents "Colorado" (2019) o "Homeground" (2020), notables treballs "marca de la casa". I per enguany ens ha tret aquest crepuscular "Barn" que sona al Neil i als "Cavalls Bojos" més clàssics, en la seva versió més calmada (menys electrificada). Cançons de cabana plenes d' autenticitat, d' acústiques, acordió i harmòniques . Pur rock d' arrels. 

Cançons preferides: Song Of The Season, Tumblin' Thru The Years, Wellcome Back. 




JACKSON BROWNE- Downhill From Everywhere:


Un dels grans supervivents del so "Laurel Canyon" - i mig afincat a la ciutat de Barcelona-  ha publicat aquest any el que és el seu 15è treball d' estudi. I el resultat no decep, doncs acompanyat per una formidable banda va grabar les noves 10 cançons d' aquest "Downhill From Everywhere" a Santa Monica per després produir-les ell mateix. Un grapat de bones cançons pop atemporals on la vitalitat, el sentiment i la melancolia hi són omnipresents. Què més podem demanar?

Cançons preferides: Still Looking For Something, A Human Touch, A litle Soon To Say.




ROBERT PLANT with Alison Krauss- Raise The Roof:

El qui fora vocalista dels Led Zeppelin ha fugit de convertir-se en l' eterna jukebox de la famosa formació de hard rock per anar explorant sonoritats del rock i la música ètnica adaptant-se a la seva pèrdua de dots vocals. Per aquest any ha publicat un àlbum on novament col·labora amb la cantant Country Alison Krauss (després de "Raising Sand" de 2007) per oferir-nos balades campestres a dues veus que li escauen com el millor vestit i on col·laboren clàssics del gènere com el guitarrista Marc Ribot (Tom Waits o Elvis Costello) o el multinstrumentista David Hidalgo (Los Lobos). 


Cançons preferides: Go Your Way, Can' t Let Go, Somebody Was Watching Over Me.





LINDSEY BUCKINGHAM- Lindsey Buckingham:

El veritable líder de la segona encarnació dels Fleetwood Mac ha publicat aquest àlbum homònim on es reivindica com a artista individual, un cop els seus companys l' hagin acomiadat de la formació que el va fer famós. Allunyat de tota mena de col·laboració amb Christine McVie (ull amb el disc amb ella de 2017) i companyia ens ofereix un disc de pop atemporal on no es nota que s' hagi operat les cordes vocals ja que la seva veu llueix com sempre, junt amb una instrumentació que va a càrrec de cracks com Neil Finn dels Crowderd House i Mike Campbell dels Heartbreakers de Tom Petty. Molt recomanable.


Cançons preferides: I Don' t Mind, On The Wrong Side, Blind Love.




ABBA- Voyage:

Després de plegar el 1981 i de deixar una llegenda i un llegat únic, els suecs han tret aquest "Voyage" que ha estat un autèntic fenòmen mediàtic i una mena de ressurrecció d' aquesta banda que en els darrers anys havia recuperat molta popularitat (¿gràcies als musicals "Mamma Mia"?). I fora del controvertit fet que hagin anunciat una gira virtual, l' existència de males o nul·les relacions entre els seus membres i atres xafardieries, el disc es deixa escoltar força bé amb bones composicions, les veus fresques de sempre i la instrumentació marca de la casa. Benvinguts de nou, no us havíem oblidat.


Cançons preferides: When You Dance With Me, Don' t Shut Me Down, No Doubt About It.





VAN MORRISON- Latest Record Project Volume I:

Un habitual d' aquesta secció és "Van The Man", doncs als seus 76 anys segueix publicant nous treballs amb més o menys encert però on dona mostra que la seva portentosa veu encara rutlla a les mil meravelles i on el blues, el seu particular soul i el jazz es passejen al llarg de les 28 peces que conformen aquest doble (i potser quelcom excessiu) disc que preveu que tingui una segona part. Sempre amb projectes de discos entre les mans, el Lleó de Belfast.

Cançons preferides:  Latest Record Project, Only A Song, Why Are You On Facebook?





IRON MAIDEN- Senjutsu:



A aquestes alçades no demanarem als de Bruce Dickienson que es reinventin. Més quan han deixat passar 6 anys de l' anterior "The Book Of Souls" (2015) i dur 45 anys funcionant al màxim. I malgrat l' edat i la pandèmia ells seguiran de gira presentant els seus èxits de sempre a les que s' afegiran les 10 noves cançons d' aquest "Senjutsu" que sonen enèrgiques (i llargues doncs algunes superen els 10 minuts per un total de 80 minuts) i plenes de solos de guitarra infinits i ritmes tant trepidants com sorollosos. Llegendes del metal.

Cançons preferides: Stratego, The Writting On The Wall, Days Of Future Past.







PHIL MANZANERA/TIM FINN- Caught By The Heart:


El qui fora guitarra dels Roxy Music i productor dels Héroes del Silencio ha tret aquest disc a mitges amb Tim Finn (dels Crowded House) ideat i gravat en ple confinament del 2020 pel covid. En ell revisen de manera desendreçada i aleatòria diferents estils que van desde els ritmes llatins de la que obra el disc "Mambo!Salsa..." al synth pop, a la música electrònica a l' estil de l' ex company del primer Brian Eno. Pur divertimento.

 Cançons preferides: Mambo!Salsa..., Caught By The Heart.




DONOVAN- Lunarian:




Cantautor de folk-rock amb influències psicodèliques als 60 i autor de grans himnes generacionals com "Colours" o "Universal Soldier", en Donovan Leich va tornar el passat 2021 amb un disc nascut del confinament on s' acompanya pel gran guitarrista Nils Lofgren de la E-Street Band. Les 10 cançons taciturnes desprenen molta melangia i sensibilitat i milloren força amb les escoltes.

Cançons preferides: Mistaken Eternity, To Love You, Listen.





No hay comentarios:

Publicar un comentario