martes, 16 de julio de 2019

Especial 50 anys de l' home a la lluna: temes sobre la lluna al rock:




El 16 de Juliol de 1969, just fa 50 anys, l' home va trepitjar la lluna per primera vegada. És per això que desde el rocknroute volem retre homenatge a l' efemèride repassant algunes de les infinites cançons que tracten de aquest astre tant especial pels humans. Esperem que us agradin.




1.- MOONLIGHT SHADOW- MIKE OLDFIELD:

                      


L' arxiconeguda peça de Mike Oldfield va ser tot un èxit, doncs el compositor anglès va aparcar per uns moments el New Age i la música experimental per a crear la perfecte cançó pop que va tenir com a vocalista a l' escocesa Maggie Reilly i un punteig de guitarra memorable.




2.- MAN ON THE MOON- R.E.M.:

                             

Aquesta cançó emblemàtica dels REM va ser publicada dins del celebrat "Authomatic Of The People". El tema tracte de l' humorista Andy Kaufman, i va ser aprofitat per a la Banda sonora de la película homònima de Milos Forman (protagonitzada per Jim Carrey) sobre el mateix Kaufman. Com diu la lletra "If You Believe They Put a Man On The Moon, Man On The Moon".






3.- MOONDANCE- VAN MORRISSON:

                        


Memorable aquesta peça del "Lleó de Belfast" amb la que va endinsar-se als terrenys del Jazz amb una instrumentació formada per guitarra acústica, piano, saxo (tocat pel propi Van) i flauta, però també baix i baquetes jazzys. El tema ha aparescut en diverses pel·lícules com "Un hombre lobo americano en Londres"de John Landis (1981). Un dels grans èxits del nordirlandès i el que dona títol a un dels seus millors elepès.







4.- BAD MOON RISING- CREEDENCE CLEARWATER REVIVAL:

                       

A l' any que Neil Amstrong va fer la primera petjada damunt la lluna qui manava a les llistes americanes era el rock de la Creedence Clearwater Revival amb el seu rock d' arrels gràcies a peçes com aquesta publicada uns mesos abans de l' efemèride. Composada per John Fogerty després que veiés la pel·lícula de terror "L' home que va vendre la seva ànima" (The Devil & Daniel Webster) de 1941. La seva veu i la guitarra del seu germà Tom fan la resta.




5.- HARVEST MOON- NEIL YOUNG:




Fabulosa peça de l' homònim disc de Neil Young de 1992 que retroba la seva obra magna "Harvest" (1972). Una cançó acústica i íntima on el canadenc canta a l' amor enmig de la lluna de collita. Melancolia i romanticisme a la llum de la lluna.




6.- THE KILLING MOON-  ECHO AND THE BUNYMEN:





L' any 1984 Echo & The Bunymen publicaven el disc "Ocean Rain" amb aquesta peça inmortal que tracta de l' amor clandestí i fatal sota la lluna blava i misteriosa. La nit, la lluna i la foscor van donar moltes cançons als grups post-punk a l' Anglaterra dels anys vuitanta.

                           


7.- MOONSHADOW- CAT STEVENS:





Segons el Cat Stevens (ara Yosuf Islam), de ben menut es va quedar impactat quan un dia va  veure la lluna plena molt gran, molt lluminosa i molt bonica. Era una imatge que les faroles de Londres no li havien permès veure abans. Amb el record guardat anys més tard va composar aquesta cançó que va incloure en el meravellós "Teaser And The Firecat" (1970) anys abans de retirar-se i convertir-se a l' Islam.




8.- THE WHOLE OF THE MOON- THE WATERBOYS:

                       

A principi dels 80 apareixien els Waterboys provinents de terres escoceses. Amb un pop-rock que recollia molta herència de la música celta van saltar a la fama mainstream amb aquest "The Whole Of The Moon", peça pop per excel·lència amb una lletra que és tot poesia.

                     


9.- MOONAGE DAYDREAM- DAVID BOWIE:





Inclosa en el meravellós tractat Glam "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars", la cançó narra com un àlien mesiànic és destinat a la Terra per salvar el planeta del desastre. De nou, l' imaginari gal·làctic (i llunàtic?) de Bowie que va arrancar amb la meravellosa "Space Odditty).



10.- BRAIN DAMAGE/ECLIPSE- PINK FLOYD:

               


Del memorable "Dark Side Of The Moon" és aquesta peça composada per Roger Waters que es va llicenciar coma gran compositor en un disc que es troba entre els més venuts de tota la història. Aquest tema que tanca la seva cara B neda entre la èpica i el triunfalisme, i conté la frase lapidaria final de "I'll see you on the dark side of the moon" que és ja tot un clàssic del rock.




Altres temes dedicats al satèlit de la terra són:

THE MOON- CAT POWER

SAIL TO THE MOON- RADIOHEAD

CLIMBING UP TO THE MOON- EELS


WALKING ON THE MOON- THE POLICE

PINK MOON- NICK DRAKE


HALF MOON- JANIS JOPLIN


HAVANA MOON- CHUCK BERRY

MOONLIGHT DRIVE- THE DOORS


MOONLIGHT MILE- THE ROLLING STONES


MARQUE MOON- TELEVISION


MR. MOONLIGHT- THE BEATLES


GRAPEFRUIT MOON- TOM WAITS


HERE COMES THE MOON- GEORGE HARRISSON


BLACK MOON- BLACK SABATH


SONG ABOUT THE MOON- PAUL SIMON


SISTERS OF THE MOON- FLEETWOOD MAC

BARK AT THE MOON- OZZY OSBOURNE





No hay comentarios:

Publicar un comentario