martes, 21 de mayo de 2013

Mor Ray Manzarek teclista de The Doors.


                          


Ahir dilluns 20 de Maig va morir en Raymond Daniel Manczarek (Ray Manzarek) als 74 anys a l´ hospital RoMed Clinic de Rosenheim (Alemanya),  després d´ una llarga lluita per superar un càncer de vesícula. El qui fora teclista de la original formació dels Doors (1965-1971) va passar també a ser el solista després de la mort de Jim Morrisson quan l´ agrupació va perllongar la seva existència dos anys i dos discos més.

Als seixanta va ser conegut pel seu aspecte intel·lectual amb patilles i ulleres incloses, éssent un element fonamental en la obtenció del so dels Doors introduint matisos psicodèlics al blues poètic que oferien gràcies al seu teclat Fender que, a més, substituïa la línia de baix (instrument inexistent en els directes dels californians). Memorable és el seu solo de Light My Fire o el clima tenebrós dels seus teclats a Riders On The Storm.


Nascut a Chicago un 12 de febrer de 1939, als nou anys va començar un aprenentatge al piano clàssic, coneixements que  va anar ampliant al llarg dels anys fins que va iniciar els seus estudis universitaris a UCLA  on va conèixer a un jove Jim Morrisson en una platja de Venice amb qui de seguida van connectar degut a les seves inquietuds artístiques. La resta és història, de com van formar una banda que a la segona meitat dels seixanta va arrassar arreu del món causant impacte allí on actuaven no sols per les intensitats musicals que oferien els seus directes sinó per els constants problemes que causava el seu excèntric vocalista.Els posteriors anys a la mítica banda Ray els va passar fent de productor musical (els punkarres The X al 1980), col·laborant amb d´altres músics  o publicant discos en solitari que han passat força desaparcebuts per la crítica i públic ( destaca el  "The Whole Thing Started With Rock & Roll Now It's out of Control" de 1974). Però sobre tot, la seva vida ha quedat marcada per l´ombra dels Doors  i pel mite Morrisson, ja fos sortint de gira amb una banda tribut  (Riders On The Storm), com vivint de rendes de les vendes dels discos (es calculen unes vendes superiors als 100 milions de discos ) o en 1993 entrant al Hall Of Fame i en 1998 publicant unes memòries dels seus dies dels seixanta ('Light my fire: My life with The Doors').

Des que es va conèixer la seva desaparició damunt l´ estrella que els Doors tenen al Sunset Bullevard pengen uns globus plens de flors en el seu digne record. Record d´ una llegenda del rock que, tot i estar en un segon pla, va ser cabdal en la obtenció del so d´un dels més grans grups de rock que mai hagi existit.

 

 

 Break On Through To The Other Side, Ray!! (12/02/1939 - 20/05/13)

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario