sábado, 22 de octubre de 2011

THE YARDBIRDS al Festival Internacional de Blues de Cerdanyola (21-10-11)



Foto a càrrec de Marc Muñoz


Amb els anys el Festival de Blues de Cerdanyola ha anat madurant i ha anat incloent paulatinament noms de pes internacional al seu cartell. Així, els darrers anys han anat passant pels seus escenaris celebritats com Peter Green dels Fleetwood Mac, Solomon Burke o els Ten Years After. Per a la present edició la organització no ha volgut ser menys i ens ha brindat la oportunitat de veure en directe a un dels grups més llegendaris que mai ha donat el blues. Estem parlant dels imprescindibles The Yardbirds.


Amb tal reclam vaig fer cap a la cita vallesana coneixent perfectement l´estat actual de l´agrupació que ha forjat a tres guitarristes els noms dels quals fan tremolar només anomenar-los, Eric Clapton, Jeff Beck i Jimi Page. El que haviem de veure eren uns Yardbirds renovats i rejovenits on només quedaven dels seus fundadors Chris Dreja (guitarrista) i Jim Mc Carty (bateria).



Amb un entorn tant nostrat com l´ Auditori del Casal de Cerdanyola i un cop feta la cua enmig de gegants i capgrossos que reposaven fins el pròxim event popular, vaig plantar-me al ben mig d´una sala plena de vells rockers del tot expectants. Després d´una amable i breu presentació del director del festival, la banda va aparèixer a escena i de seguida vaig comprovar com faltava un dels dos supervivents dels seixanta, el guitarrista Chris Dreja.



Segons ens va aclarir en Jim, el seu company havia sofert recentment un infart i es trobava recuperant-se a California. Esperem que es recuperi ben aviat.



Un cop superada la decepció fetixista de l´abscència de Dreja, val a dir que les sensacions que em va causar el directe van ser majúscules, doncs el circumstancial quartet va oferir una classe magistral de com interpretar el blues donant-li un aire renovat i actual, a base d´entrega, potència i múscul.


Foto a càrrec de Marc Muñoz



Sense oblidar-nos d´ un Andy Mitchel prodijós en la veu i virtuós en l´harmònica i d´un David Smale donant una lliçó de baix, val a dir que l´estrella que va brillar amb llum pròpia va ser el guitarrista Ben King que al marge del seu físic atípic similar al d´un vigorèxic atleta universitari americà, toca com els àngels.


La formació actual dels Yardbirds (amb Chris Dreja). Perfecta mescla de veterania i joventut.

I a bona fe puc dir que en Jim seguia perfectement als seus companys malgrat els més de 35 anys que el separen d´ells. La forma i la contundència en la pegada de la bateria no sols van ser mereixiedors de ser reconeguts pel respectable sino que ens van permetre retrocedir a mitjans dels seixanta i paladejar una mica a com sonava la banda original.



Amb tot, els músics varen anar desgranant alguns dels seus èxits modernitzant-los i donant-los un toc hard rock. D´aquesta manera, després de tres temes i les primeres salutacions i els aclariments esmentats van encadenar quatre temassos com “Lost Woman”, “The Nazz Are Blue” – aquestes dues i la fabulosa “Over The Sidewalks Down” van ser les úniques que van interpretar del millor disc que tenen, “Roger The Enginier” del 1966 - , “Heart Full Of Soul” i “Shape Of Things”.



Intercalats amb altres temes més recents, els clàssics dels Yardbirds van anar emergent al mateix temps en que un públic escèptic anava convertint-se i rendint-se a un espectacle on els solos de guitarra, harmònica, baix, percusions (curiosos els timbals d´Andy Michell perfectament tocats pel crack del Ben King) n´eren protagonistes . D´aquesta manera vem gaudir de “Think About It”, “Train Kept A Rollin´” o de l´emblemàtica “For Your Love”. Aquesta darrera iniciava la recta final un cop el veterà va agrair-nos la presència i presentar-nos els seus joves col•legues.




Foto a càrrec de Marc Muñoz


Per finalitzar van escollir “Dazed And Confused” que és seva tot i que va ser universalment popularitzada pels Led Zepelin - l´arrel dels quals són els Yardbirds, per això inicialment s´havien d´anomenar New Yardbirds-. Un final èpic que demostrava la dimensió total dels quatre músics. Uns músics que tornarien amb el bis “I´m A Man”, idoni final per un extraordinari concert enmarcat en un festival de blues.

Per Àlex Guimerà


Foto dels Yardbirds a finals de l´any 1964 (amb Eric Clapton) signada per Jim Mc Carty

2 comentarios:

  1. Els promotors tindrien de dir en tot moment la formacio que porta una banda, i si falta un component avisar, com en el cas dels Yardbirds. Quina jeta que tenen!!! Sort que finalment no vaig anar. Per nomes veure al bateria!! no es el mateix. Per cert la cronica de un amic meu del que em fiu plenament es totalment oposada a aquesta.

    ResponderEliminar
  2. llegeix això i comprova com l´amic del que et fies no és tant fiable:

    http://www.eldestiladorcultural.es/musica/rock/the-yardbirds-festival-internacional-blues-de-cerdanyola-21-de-octubre-2011/

    ResponderEliminar