sábado, 28 de enero de 2023
MOR TOM VERLAINE, LÍDER I GUITARRISTA DELS TELEVISION:
viernes, 20 de enero de 2023
MOR DAVID CROSBY, HIPPIE, GENI I FIGURA DEL FOLK-ROCK:
(14 d' agost de 1941- 19 de gener de 2023).
domingo, 15 de enero de 2023
LUKE HAINES & PETER BUCK - All The Kids Are Super Bummed Out:
Hay colaboraciones que difícilmente uno se hubiera imaginado antes de que sucedan. La de un guitarrista de una de las más legendarias bandas de rock americano de las últimas décadas con el líder de una formación de culto por muchos del todo desconocida del Brit Pop. Hablamos, por si no lo habían adivinado, del mítico Peter Buck artífice del sonido de guitarras de los añorados R.E.M., y de Luke Haines, líder de una de las joyas ocultas del pop británico de los noventa, los seminales The Auteurs.
Para ello tenemos que remontarnos hasta aproximadamente unos tres años atrás cuando Buck contactó con Haines para comprarle una pintura-retrato de Lou Reed - el bueno de Luke fan del cantautor neoyorkino y ducho en la pintura - . Fruto de ello el americano y el inglés entablaron una amistad que fue creciendo hasta que ambos decidieron grabar un disco indie rock a cuatro manos "Beat Poetry For Survivalists" (2020) de tono lo-fi y algo experimental, y que a decir verdad fue liderado por el británico.
Han pasado dos años y la amistad traducida en colaboración artística parece que ha ganado estabilidad, lo que demuestran en este segundo disco más ambicioso con diecisiete cortes en los que la dupla ha querido tocar varios palos como el rock americano, el garage, la psicodelia, la electrónica,... con ambos regalándose en el estudio con el sintetizador Moog y el Melotrón, cuando no ensuciando las pistas con las seis cuerdas o jugando con otros instrumentos atípicos al rock (flauta, sitar,...).
Completan la formación del disco el cantautor Scott McCaughey, habitual compañero y colaborador de Buck ya desde la época R.E.M. y la baterista Linda Pitman (también de los Filthy Friends de Buck y McCaughey).
Desde inicios de este " All The Kids Are Super Bummed Out " vemos como no se trata de un álbum al uso, pues con la inicial "The British Army On LSD" florecen unas texturas industriales que se repiten en otros cortes como "45 Revolutions" . En la cara A encontramos también un inquietante riff marcando "The Skies Are Full Of Insane Machines" , una curiosa la flauta en "Sunstroke", guiños a los Sonic Youth en "Psychedelic Sitar Casual", efectos sonoros frenéticos de "The Commies Are Comming " o las retrospectivas al sonido REM de "When I Met God".
Para la cara B, la música ambient (rollo Brian Eno) hace acto de presencia en "Exit Space" y en "And We Will", y los jugueteos electrónicos en "Diary Of A Crap Artist", "Iranian Embassy Siege" como habrán intuido es world music, hay más Sonic Youth en "Flying People" y pop de toda la vida "Waiting For The UFOs".
Un disco al que, además, merece la pena prestar atención a sus letras, pues traen reivindicaciones sociales, hablan de Dios, de Ovnis, de conflictos creativos, y de un sinfín de temas surgidos del imaginario del gran Luke Haines quién no desiste de seguir creando desde las zonas marginales, unas zonas que al parecer agradan y sientan cómodo al guitarrista de los R.E.M.
Por Àlex Guimerà
martes, 10 de enero de 2023
MUERE JEFF BECK, EL GUITARRISTA PERFECTO:
Shapes Of Things
(The Yardbirds)
Shapes of things before my eyes,
Just help me to despise.
Will time make men more wise?
Here, within my lonely frame,
My eyes just hurt my brain.
Will time make men more sane?
Come tomorrow, will I be older?
Come tomorrow, maybe a soldier, (Now listen)
Come tomorrow, maybe I'm older than today.
(Listen to this)
Here within my lonely frame,
My eyes just hurt my goddarn brain.
Will time make men more sane?
viernes, 6 de enero de 2023
MILLORS DISCOS DEL 2022 (II) ESPECIAL VETERANS:
Aquí va l' altre rànquing o recordatori de discos rock de 2022, en aquest cas a càrrec dels músics veterans. Un tast del que els qui en edat de jubilar-se segueixen a ple rendiment publicant discos interessants. Perquè l' arruga és bella.
MAVIS STAPLES & LEVON HELM- Carry Me Home:
La diva del soul Mavis Staples ha rescatat aquest disc que va gravar l' any 2011 amb el bateria de The Band Levon Helm a casa d' ell de Woodstock poc temps abans que ens deixés. Un treball que reuneix el millor de la música Soul, Góspel y Blues amb aquell toc d' Americana marca de Helm. La Mavis vocalment pletòrica com sempre i els músics en estat de gràcia fent lluir les guitarres, vents i percusions. Ull amb l' emotiva versió de The Weight. Un disc d' època.
Cançons preferides: Trouble In Mind, You Got To Move, The Weight.
JOHN MELLENCAMP- Strictly A One Eyed Jack:
BRUCE SPRINGSTEEN- Only The Strong Can Survive:
Sembla ser que a part de la crítica i fans no ha acabat de convènçer el nou treball del Boss. Si bé cal agafar-lo com el que és, un disc de versions de clàssics del soul amb els que el rocker rep homenatge a les sonoritats que van marcar-lo als seus inicis. I si, a nosaltres ens encanta, ja que està molt ben produit i cantat, sona fresc i a més es nota que s' ho està passant bé. A sobre hi colabora un mite com el Sam Moore (de Sam & Dave). A aquestes alçades el de New Jersey es mereix fer el que li doni la gana i si a més ho fa bé millor que millor.
Cançons preferides: Soul Days, Nightshift, I Forgot To Be Your Lover
VAN MORRISON- What's It Gonna Take?
domingo, 1 de enero de 2023
MILLORS DISCOS DEL 2022:
Bon any a tots! Esperem que aquest ja finalitzat any 22 us hagi dut molts bons discos i molts concerts, ara que ja hem recuperat certa normalitat. Per a celebrar el canvi d' any tornem a fer la llista dels treballs que més ens han atrapat del darrer curs. Que vagi de gust.
Aquest cantautor d' americana de segona fila però primeríssima classe ja ha publicat una vintena de discos d' ençà va debutar l' any 1997. I amb aquest nou treball ens ha atrapat com pocs són capaços gràcies a unes cançons íntimes de guitarra acústica i veu captivadora, carregades de sentiment i cert record al gran Nick Drake. Un disc per posar-lo en soledat i deixar-se endur per les seves melodies encisadores.
Cançons preferides: Roger, Whatever Happened To Paul Sand?, Day Of The Robot.
BUILT TO SPILL-When The Wind Forgets Your Name:
Cançons preferides: Understood, Elements, Comes A Day.
ARCTIC MONKEYS- The Car:
Incompresos pel rotund gir que ha donat la seva carrera. Apartats del poder de les guitarres Alex Turner ha virat cap a els teclats i els arranjaments barrocs (violins, vents,...) en unes composicions que no són de les que entren a la primera però que ben escoltades són per deleitar-se com mai. Maduresa musical de clara influència dels sons negres dels setanta, una mica de Bowie i molt de crooner. Turner escriu i canta com mai per fer un pas endavant de gegant. Complexe i grata evolució.
Cançons preferides: Thewre' d Better Be A Mirrorball, Hello You, Perfect Sense,...
PETER DOHERTHY AND FREDERIC LO- The Fantasy Life Of Poetry & Crime:
Qui ho hagués dit a principis dels 2000 quan els Libertines ho petaven que el Pete (ara Peter) Doherthy assentaria el cap i esdevindria en un family man. Assentat al sud de França i desintoxicat de les drogues s' ha ajuntat amb l' experimentat músic francès Frederic Lo. El resultat és un formidable disc de pop refinat, de gust afrancesat i instrumentació acurada (teclats, vents, cordes,..), deixant enrere els temps de rock trepidant amb Carl Barat i amb Babyshambles. Maduració.
Cançons preferides: Fantasy Life Of Poetry & Crime, You Can' t Keep It From Me Forever, Glassblower,...
SLOAN- Steady:
Sembla mentida que duguin treien discos des de 1992 i pràcticament siguin desconeguts al nostre país ja que no s' han editat els seus discos fins fa poc. El qual resulta incomprensible ja que aquests canadencs s' han llaurat una molt més que considerable carrera a base de power pop i riffs ACDC que ara rubriquen amb aquest bestial treball que a molts ens ha fet profunditzar en el seu llegat anterior. Un discàs i una banda a tenir molt en compte.
Cançons preferides: Magical Thinking, Spend The Day, Dream It All Over Again.
SUEDE- Autofiction:
Els londinencs han tornat a la primera plana del panoramba musical gràcies a aquest disc directe i sincer sorgit desde les entranyes i que els Suede han gestat tornant als seus origens. Doncs "Autofiction" va estar ideat en una sala d' assajos abandonada de Londres i gravat amb poca producció d' estudi. El resultat ha estat un disc post-punk de so brut i cru que han donat autenticitat a unes cançons firmades per Brett Anderson lluides com mai.
Cançons preferides: She Still Leads Me On, Personality Disorder, Black Ice.
BEN LEE- I' m Fun:
Relegat des de fa anys a l' anonimat, l' australià qui al seu dia encisà mig món amb "Catch My Desease", mai ha deixat de publicar álbums amb més o menys encert. Per a l' ocasió s' ha rodejat d' interessants col·laboradors (com Zooey Deschanel de She & Him)per arrodonir unes fabuloses i madures cançons pop carregades de dolçor i lluminositat.Cançons preferides: Parents Get High, Crooked Tree, Like This or Like That.
WILCO - Cruel Country:
Que a aquestes alçades de la seva carrera els Wilco es marquin un disc com "Cruel Country" mostra la seva grandesa i la importància que tenen en la música rock de les darreres dues dècades. Després de la seva darrera entrega "Ode To Joy" (2019) més experimental, pel nou doble álbum han tirat de country folk clàssic, dels sons d' arrels americanes, i ho han fet a través d' unes composicions calmades, de tall clàssic. Un disc d' excessos en el millor sentit de la paraula i que significa un altre dels grans capítols d' aquesta inigualable formació de Chicago liderada per Jeff Tweedy.
Cançons preferides: Cruel Country, Tired Of Taking It Out On You, A Lifetime To Find.
SPOON- Lucifer On The Sofa:
Els d' Austin (Texas) de nou han tornat amb un sensacional treball (el que fa el número deu) on els ritmes trepidants, les fuatejades de guitarres i la carismàtica veu del Britt Daniel brillen com mai. Però també trobem passatges ambientals regats per lo-fi i pianos naif i d' altres experiments art-rock. Una banda que sempre ens convençen.
Cançons preferides: The Hardest Cut, The Devil And Mr. Jones, On The Radio.
ANDREW BIRD- Inside Problems:
Aquest cantant, multi-instrumentista, compositor i ocasional actor (té un paper a la serie Fargo) va publicar aquest disc a principis de Juny. Un llarga durada que si bé no arriba a la excel·lència del "My Finest Work Yet" (2019) ni té la lluminositat d' aquell si que li posem bona nota ja que ens du unes estructures musicals complexes i les lletres de pes habituals embolcallat amb uns arrenjaments de pedigrí.
MILES KANE- Change The Show:
La tornada de la meitat de "The Last Shadow Puppetts" ha tornat amb força, doncs el seu nou treball si bé manté tots els ingredients del rock britànic que el caracteritzen, per a la ocasió l' ha regat amb aromes T. Rex, Bowie de la època de Plastic Soul i certa influència de la música negre de meitat dels setanta. Amb una instrumentació més complexe i acurada, on els vents prenen protagonisme, el Miles ens mostra el camí de la bona maduració d' un artista.
Cançons preferides: Tears Are Falling, Change The Show, Coming Of Age.
THE SADIES- Colder Streams:
Un any dur pels canadencs amb la pèrdua del cantant guitarrista Dallas al febrer. Malgrat la desgràcia han pogut publicar nou disc on trobem diferents estils musicals: garage, surf, country, psicodelia,... sempre sota la mirada als sons dels seixanta. Un disc que cal degustar a fons, com aquesta formació de culta d' indie americà sorgida dels noranta i que disc rera disc confirmen el seu gran talent. esperem que puguin sobreviure a la baixa.
Cançons preferides: Stop And Start, So Far For So Few, No One' s Listening.
FONTAINES D.C.- Skinty Sia:
Amb el seu segon disc "A Hero's Death" (2020) els Dublinesos ho van clavar ja que van fer un disc rock de quilats. Ara ens ha arribat la continuació que si bé no s' alça a les cotes del seu precedent ens deixa moltes coses interessants ja que el quintet segueix experimentant tot i que baixa la força i energia amb unes cançons on ens mostren que en el rock no tot està inventat. Els Fontaines D.C. un nom al que seguir.
Cançons preferides: Jackie Down The Line, Roman Holiday, I Love You.
KIWI JR.- Choper:
Es confirma que els de Seattle són una banda formidable a tindre en compte. Amb "Choper" arriben millor produits (Dan Boeckner) per sonar encara millor i les lletres inspirades de Jeremy Gaudet (veu i guitarra) segueixen dins d' un pop-rock que mira cap als 80 (Smiths, Go-Betweens), 90 (Pavement) y 00 (Strokes). Rock de les noves generacions que apunta força bé.
Cançons preferides: Unspeakable Things, Night Vision, The Extra Sees The Film.
INTERPOL- The Other Side Of Make-Believe:
Vint anys despés del seu debut "Turn On The Bright Lights" (2002) els de Paul banks tornen amb un gran disc on han rebaixat el ritme en unes peces carregades de melancolia marca de la casa i de matissos sonors. Les guitarres s' han afluixat, les bateries s' han enlentit i la veu s' ha tornat més càlida que mai en el seu disc més refinat gestat durant la pandèmia. Ja són clàssics.
Cançons preferides: Toni, Fables, Something Changed.
TCHOTCHKE- Tchotchke:
El debut d' aquest trio femení (Eva, Emily i Anastasia) ha estat gravat al estudis Electric Lady de Nova York amb la participació dels Lemon Twigs i du molt de la música d' aquells. Pop lluminós, naif, de tall clàssic (primers anys 60) i twee. Innocència i joventut a parts iguals en un bonic disc interessant pels fans dels Belle & Sebastian, Camera Obscura, Best Coast o dels oblidats Hidden Cameras. Sucre del millor.
Cançons preferides: Ronnie, Dizzy, Don' t Hang Up To Me.