domingo, 25 de septiembre de 2022
CONCIERTOS: JAMES en Apolo (15/09/22):
jueves, 22 de septiembre de 2022
DISCOS DE 2022: THE SADIES- Colder Streams:
A pesar de publicar nuevo disco, este ha sido un muy mal año para los canadienses The Sadies. Y ello debido a que en febrero nos dieron la triste noticia del fallecimiento de Dallas Good, cantante, guitarrista y fundador junto a su hermano Travis de esta soberbia banda de rock independiente que sin embargo nunca ha alcanzado la popularidad de otras que, como ellos, surgieron de los lejanos años los noventa. Una época en la que el indie norteamericano, con nombres como Yo La Tengo o Pavement, se fijó con el legado de la Velvet y de Lou Reed, mientras que ellos buscaban que sus guitarras sonaran a The Shadows, al surf-rock y a Ennio Morricone, a la vez que sus melodías nos recuperaban a los Byrds, a la “americana” de The Band y al Power Pop de Big Star.
Unas combinaciones musicales cuanto menos deliciosas que los Sadies han sabido depurar y hacer crecer desde su lejano debut "Precious Moments" (1998), con momentos cumbres como "Favourite Colours" (2004) y "Country Club" (2009) en el que sonaron muy Johnny Cash. Tampoco queremos olvidarnos de su última referencia discográfica, el sensacional "Nothern Passages" (2017), en dónde aumentaron su potencia y se metieron en terrenos garajeros, a la vez que coquetearon con el hard rock y el rhythm 'n' blues.
Pero es que además estos músicos de culto han tenido tiempo para ser la banda de acompañamiento de gente interesante como Andre Williams, Jon Langford, Neko Case o Jon Spencer, o colaborar con tótems como Neil Young, lo que les ha permitido vislumbrar nuevos horizontes a su sonido.
Para la ocasión, este flamante “Colder Streams, ” publicado de nuevo bajo el sello Yep Roc Records y producido por Richard Reed Parry de los Arcade Fire, quedará marcado por la desaparición de Dallas quien completó las grabaciones pero quien una enfermedad coronaria no ha permitido que vea su salida al mercado.
Con una colorida portada el contenido del trabajo es ajeno a la pérdida y profundiza en los terrenos del cuarteto con unas guitarras que son protagonistas de unas piezas que se muestran más eclécticas que nunca: en ocasiones encontramos aguerrido garage rock, cuanto no oscura psicodelia, pop o dulce americana. Aunque siempre bajo la capa de pintura sixties.
Las guitarras despliegan sus alas bien afiladas en la tenebrosa "Stop And Start", de corte garajero y que bien podrían haber firmado en 1966 grupos como Count Five o Blues Magoos. Luego se pierden en oníricos arpegios en "Message To Belial" muy a la onda hippie de la Coast West, para más tarde acelerarse en la frenética "Better Yet" en la que encontramos unos cambios de ritmo letales.
La parte más country la vemos en "More Alone" y sus guitarras surf o Morricone. "All The Good" también es folk rural aunque podría pasar por una pieza de The Coral. "No One' s Lisening" y su melodía adictiva, en cambio, me traen a la mente a los Zombies.
De todas, mi favorita es "So Far For So Few" con esa mezcla entre la dulzura pop de los R.E.M., la suciedad de las guitarras y los desarrollos lisérgicos.
El cierre es puro spagetty western con la instrumental "End Credits", tras la que nos vemos obligados a poner el disco desde de nuevo desde el principio y poder profundizar la gran variedad de este trabajo tan bueno como cargado.
Los tres miembros supervivientes Travis Good (voz y guitarra), Sean Dean (bajo) y Mike Belitsky (batería) han anunciado una gira de presentación - con parada en nuestras ciudades en noviembre - en la que defenderán el disco sin uno de sus pilares. Solo nos queda esperar que la banda sobreviva y lo haga manteniendo este nivel tan colosal.
Por Àlex Guimerà
Publicado en http://www.elgiradiscos.com/2022/09/the-sadies-colder-streams.html
domingo, 11 de septiembre de 2022
DISCOS ESSENCIALS PER ENTENDRE EL ROCK CATALÀ (III)- especial "rock alternatiu":
De nou la Diada i de nou fem un repàs de la música més recent feta en la nostre llengüa. Per a l' ocasió una mirada a l' onada d' artistes que a partir de la segona meitat de la dècada dels dos mil va tornar a captar l' atenció del públic amb un pop treballat que mirava cap a la tradició, el folklore clàssic i el pop de gent com Pau Riba o Jaume Sisa, però a la vegada cap a la modernitat amb unes produccions i composicions molt treballades.
ANTONIA FONT- Taxi (2006):
Si bé amb el seu tercer disc "Alegria" (2002) els mallorquins van assolir certa fama entre territoris catalans, va ser amb "Taxi" quan la creativitat desbordada de Joan Miquel Oliver va deixar embadalits a fans i crítica. Amb unes lletres galàctiques i alhora quotidianes (hereves de Sisa) i unes composicions imprevisibles alhora que atractives, els Antonia Font van passar a ser banda de culte per a la posteritat. Mèrit en tenen cançons com "Vitamina Sol", "Armando Rampas" o "Portavions".
MANEL- Els millors professors europeus (2008):
Impresionant debut dels de Barcelona i el que encara a dia d' avui és el seu millor treball. De temàtica costumista, instrumentació folkie i importants arrenjaments vocals, peces com "En la que en Bernat se' t troba", "Ai, Dolors" o "Al mar!" van tornar a situar la música en català al centre d' atenció. El disc, a més, va captar l' interès del seguidor de la música indie a Espanya, fet que els ha dut a tindre èxit fora del principat cantant en llengua pròpia. El grup ha anat mutant cap a formes pop molt més complexes, però les harmonies, melodies i construccions sonores del seu debut no les han pogut superar.
ROGER MAS- Les cançons tel·lúriques (2008):
Des de Solsona va arribar aquest petit geni de casa nostre anomenat Roger Mas qui amb la seva beu greu ha sabut crear un univers sonor engreixant el cançoner tradicional català. Amb el seu sisè disc va aprofunditzar en la cançó d' autor tot adaptant versos de Jacint Verdaguer, com cançons populars de la Catalunya Central com "Els goigs de la Mare de Déu" o "El Ball de l' Àliga". daptacions de versos de Verdaguer i de cançons populars de la seva terra com ara Els goigs de la Mare de Déu del Claustre de Solsona i el Ball de l'Àliga de la Patum de Berga
ELS AMICS DE LES ARTS- Bed & Breakfast (2009):
Veus harmonitzades dels seus quatre membres, melodies rodones, lletres ocurrents i divertides, i un sentit pop desenfadat van fer de "Bed & Breakfast" un dels debuts més celebrats del pop en català de la dècada. Amb peces com "L' home que treballa fent de gos", "Jean-Luc" o "4-3-3" el carismàtic quartet va arrencar una carrera musical que ha anat perdurant (malgrat les baixes) amb el temps.
MISHIMA- Ordre i aventura (2010):
La banda més alternativa del pop català recent, en els seus primers discos cantava en anglès per acabar en català amb àlbums com aquest reple de sons indie pop de guitarres i teclats èpics i lletres reflexives carregades d' emocions. El disc titulat amb els conceptes bàsics del futbol de Menotti - compte amb que el cantant David Caravén és periodista esportiu i amic personal de la familia Cruiff - va ser produït pel omnipresent Paco Loco amb un resultat captivador gràcies a "Tot torna a començar", "Guspira, estel o caricia" i companyia.